Om oss

Oy Suomi-Neon är den äldsta ljusreklamstillverkaren i Finland. Företaget grundades 1927 och har erfarenhet av alla slags reklamer från målade träskyltar upplysta med glödlampor till dagens LED-skyltar. Vårt produkturval består av neon-, LED- och lysrörsbelysta reklamskyltar samt obelysta skyltar och reklamtejpningar.

HISTORIA

1898 Grundämnet neon upptäcks.

11.12 1910 Georges Claude presenterar världens första neonskylt i Paris. Den första skylten såldes
1912 och tre år senare beviljades Claudes patent.

1923 Claudes företag säljer den första neonskylten till USA.

1927 Sven Jokimaa köper en licens av Claude och grundar företaget Jokimaan Kilpitehdas (Jokimaas skyltfabrik) som senare byter namn till Oy Suomi-Neon. Företaget fungerar på flera platser i Helsingfors centrum på 1930-talet, bl.a. på den plats där Sokos varuhus befinner sig idag.

1948 Suomi-Neon flyttar in i det "gröna huset" på Kalevagatan 45.

1962 Nick Holonyak uppfinner lysdioden.

1970-talet Acrylplast blir vanligare i neonskyltar och även lysrör börjar användas.

1981 Stig Lindqvist blir ägare och VD.

1985 Suomi-Neon tillverkar och monterear Radio Citys färgglada, blinkande neonskylt på Lepakkoluola-byggnaden i Gräsviken och skylten blir ett viktigt landmärke.

1990-talet Bankkrisen och depressionen i Finland leder till många förändringar inom ljusreklamsbranschen.

2000-talet Lysdioder blir en allt vanligare ljuskälla inom ljusreklamer och Suomi-Neon är bland de första företagen i Finland som tar denna lösning till sitt sortiment. På ett årtionde ersätter LED i praktiken neon i skyltar med plast på framsidan.

1.10 2001 Företaget flyttar till industrifastigheten Kisällitalo i Vallgård.

2008 Också tejpar blir en synlig del av verksamheten i och med anskaffandet av en tejpklippare.

2010-talet Även större lådreklamer belyses med LED istället för lysrör. Samtidigt gör traditionell neon en kraftig comeback, särskilt i inomhusreklamer i restauranger.

2016 Vi tillverkar och installerar två mycket uppseendeväckande Playhouse LED-ljusreklamer på företagets hemfastighet Kisällitalo.

2020-talet Mot nya utmaningar, även om årtiondet började med en pandemi som hade inverkan på många branscher, även skyltbranschen.